El servei, finançat per l’Ajuntament, permetrà disposar d’una infermera amb presència a totes les escoles públiques de la vila que a més de vetllar per la salut, farà cures d’emergència i suport al control de malalties cròniques de l’alumnat
A partir d’avui, els centres educatius públics del municipi comptaran amb una infermera escolar itinerant durant l’horari lectiu, de 9.00 a 15.00 hores. El servei, que es posa en marxa com a prova pilot durant aquest primer trimestre del curs escolar, està finançat per l’Ajuntament i converteix Castellbisbal en el primer municipi català en incorporar una professional de la salut a tots els centres educatius públics.
La iniciativa ha estat impulsada per les regidories d’Educació i Sanitat, que han treballat conjuntament amb els Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat per poder implementar el projecte, molt habitual a països com el Canadà, Finlàndia o els Estats Units.
“Fa temps que com a equip de govern pensem que la figura de la infermera escolar és necessària, però ara, en el context de pandèmia en què ens trobem, creiem que és un servei indispensable, que contribuirà a donar seguretat i tranquil·litat a les famílies, l’alumnat i a tot l’equip docent”,
destaca la regidora d’Educació, Anna Obradors, que es mostra convençuda que
“la prova pilot que es posa en marxa aquesta setmana tindrà bons resultats que faran evident la necessitat d’aquest suport, que es vol implantar de manera estable a tots els centres educatius públics a partir del proper curs escolar”.
A més de ser un referent per vetllar i promocionar hàbits saludables dins de l’àmbit educatiu, la figura de la infermera escolar s’encarregarà de fer cures i atenció immediata d’emergències com contusions o ferides, fer el control i seguiment de malalties cròniques de l’alumnat i administrar fàrmacs receptats pel metge. També farà una important tasca de prevenció i detecció precoç de problemes de salut en edat escolar i participarà activament en la formació i assessorament en matèria sanitària de tota la comunitat educativa, alhora que serà el nexe d’unió entre el centre educatiu i el CAP, en matèria de salut.
“La infermera escolar és una eina indispensable per millorar la qualitat de vida de la població escolar, tant si té patologies com si no”,
assenyala la regidora de Sanitat, Gemma Margarit, que posa en valor el fet que Castellbisbal sigui un municipi pioner en implantar aquesta figura als centres educatius públics:
“A Catalunya, com passa en altres comunitats autònomes, no hi ha una regulació específica i les experiències es situen en l’àmbit de l’educació privada i concertada. Malgrat tot, és una figura clau llargament reivindicada que cada vegada té més presència a diferents escoles públiques de l’estat espanyol, especialment a Madrid, Extremadura i Castella-la Manxa”.