El recorregut ens acosta a la flora i fauna del riu, que en aquest tram és molt fàcil d’observar.
Zona pícnic a les basses, 2 km Total: 4 km d’anada i tornada Dificultat: Molt baixa
Comencem des de l’aparcament i zona de pícnic del riu Llobregat, (accés per la BV-1501 km 0,5). Travessem el riu per la passarel·la blava i continuem cap a la dreta, aigües amunt. Seguim pel camí més proper al riu fins arribar a les basses. Retornarem pel mateix camí.
Aquestes basses es van construir amb l’objectiu de compensar el dèficit d’aigua subterrània que es començava a detectar a l’aqüífer, fruit de la explotació continuada d’aquest recurs. Actualment, la seva recuperació, ha Convertit aquesta zona en un espai amb identitat pròpia mitjançant la recreació d’un aiguamoll, que contribuirà en gran mesura a la seva recuperació ambiental i paisatgística.
A les zones estanyades s’hi observa la cria de peixos, tal com carpes (Cyprinus carpio), les quals atrauen el corb marí gros (Phalacrocorax carbo) i el bernat pescaire (Ardea cinerea). Les zones amb poca fondària també permeten el desenvolupament de vegetació helofítica als marges, com canyissars i bogars. Si tenen una amplada suficient, els canyissars són molt importants per a moltes espècies de la fauna ja que ofereixen un bon refugi. És per això que Cueretes (Motacilla spp), repicatalons (Emberiza schoeniclus) i fins i tot orenetes (Hirundo rustica i Delichon urbicum), utilitzen els canyissars com a dormidors. Les illes al mig del riu també son interessants perquè allà poden nidificar espècies d’ocells com el cames llargues (Himantopus himantopus). A les zones de jonquera (Scirpus holoschoenus) també hi nidifica l’ànec coll-verd (Anas platyrhynchos), i la polla d’aigua (Gallinula chloropus). Alguns canyissars són també bons refugis per a peixos, amfibis i rèptils aquàtics.
Font documental: Parc Riu Llobregat