Els quarterons de mostassaf

Dijous, 8 de gener de 2015

La restauració de peces del Museu posa al descobert que comptem amb un parell de quarterons que servien per mesurar fruita seca o gra.

Fa uns mesos dèiem en aquestes mateixes pàgines que des del Museu havíem fet restaurar diverses peces de la col·lecció permanent entre les quals hi havia alguns recipients de mesura. Fruit d’aquesta restauració i de l’estudi que se’n va fer, s’ha pogut esbrinar algunes dades interessants sobre aquests recipients que desconeixíem i que han vist la llum amb la neteja i tractament acurat de la fusta que s’ha fet.

S’ha esbrinat, per exemple, que dos dels recipients s’anomenaven quarterons i servien per a mesurar fruita seca o gra. I això ho hem pogut saber mesurant-ne la capacitat i comparant-la amb els estudis de mesures històriques de Catalunya que s’han publicat. Concretament, els quarterons tenien 1,44 litres de capacitat i corresponien a ¼ de quartà que a l’hora correspon a 1/12 de quartera que amb 75,913 l. Era la mesura més grossa entre les habituals.

També s’ha descobert que un d’aquests quarterons tenia dues marques a la fusta. Una correspon a l’escut de la ciutat de Barcelona i l’altra a les inicials “MX”. Les inicials, molt probablement corresponen al nom del mostassaf, el funcionari municipal que va acreditar que les mesures del quarteró eren oficials.

La figura del mostassaf va ser instaurada per Jaume I després de la conquesta de València i fou vigent fins el 1715, any en que va ser abolit pel decret de Nova Planta, tot i que a molts municipis de Catalunya continuà funcionant. Entre les funcions del càrrec hi havia la vigilància i el contrast dels pesos i les mesures que servien per a la venda del pa, el vi, l’oli i les robes, sancionar els infractors, comprovar en els mercats la bona qualitat dels queviures i productes i llurs preus, i vetllar per les obres fetes pels particulars en llurs cases.

Podem assegurar doncs, que al Museu de la Pagesia tenim un quarteró oficial de la ciutat de Barcelona. La restauració de peces, si es fa amb empreses seriosa, com és el nostre cas, aporta afegit: un estudi de la peça restaurada.

Darrera actualització: 14.07.2023 | 14:05