Un llibre descriu qui vivia i com eren les famílies a Castellbisbal entre els anys 1572 i 1830

Dijous, 6 de maig de 2021

La publicació, que es pot adquirir al Museu de la Pagesia i a la llibreria La Barretina, és el resultat de l’estudi guanyador de la 3a Beca de Recerca sobre la història de Castellbisbal que anualment convoca l’Arxiu Municipal

L’Ajuntament acaba d’editar el llibre Castellbisbal, dos segles i mig d’estudi demogràfic (1572-1830), escrit per F. Xavier Riera Hernández, doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona i llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona.

La publicació fa una anàlisi de l’evolució demogràfica a Castellbisbal al llarg de l’època moderna i les primeres dècades de l’edat contemporània, aprofundint en aspectes com la natalitat i la mortalitat, la immigració i altres detalls de les condicions de vida a la vila entre els anys 1572 i 1830. Fonamentalment, la recerca ha estat basada en la consulta de documents del fons de la Parròquia de Sant Vicenç, dipositats a l'Arxiu Històric Diocesà de Sant Feliu de Llobregat.

El llibre Castellbisbal, dos segles i mig d’estudi demogràfic (1572-1830) es pot adquirir per un preu de sis euros al Museu de la Pagesia i a la llibreria La Barretina. També es pot descarregar la versió digital gratuïta de la publicació a www.castellbisbal.cat/estudidemogràfic, un espai creat al portal web de l’Ajuntament on, a més, es poden consultar els annexos del llibre amb moltes dades estadístiques i es pot visualitzar el vídeo de l’acte de presentació de l’estudi, que es va fer el passat 20 d’abril i que va comptar amb la participació de l’autor i de dos especialistes en demografia històrica.

Altres llibres sobre la història de Castellbisbal

Castellbisbal, dos segles i mig d’estudi demogràfic (1572-1830) és el resultat del treball guanyador de la 3a Beca de Recerca sobre la història de Castellbisbal que anualment convoca l’Arxiu Municipal i se suma als dos estudis anteriors que també han estat publicats: En els orígens del Castrum Benevivere quem vocant Episcopale. El terme de Benviure/Castellbisbal, de l’antiguitat a l’edat mitjana, de Jordi Gibert Rebull; i Castellbisbal: castell, família i conflicte (s.XII-XV), d'Alberto Reche Ontillera.

Actualment estan en fase de recerca dos treballs més que també han estat premiats per les beques de recerca: un sobre l'evolució urbanística a Castellbisbal des de mitjans del segle XIX i fins als anys 80 del segle XX, i un segon treball sobre l'ensenyament a Castellbisbal durant la primera etapa del franquisme, entre els anys 1940 i 1965.

Darrera actualització: 6.05.2021 | 12:14