Salut Pública investiga l'origen de tres brots de legionel·losi declarats al Vallès Occidental

Divendres, 16 d’abril de 2021

A Castellbisbal s’han detectat 5 malalts de legionel·losis, que havien iniciat símptomes entre el 10 de març i l’1 d’abril. Tots han requerit hospitalització i ja han estat donats d’alta a domicili. 


El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental, i el Servei de Salut Pública del Vallès Occidental Oest de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona, estan investigant tres brots de legionel·losi que s’han produït durant les darreres setmanes als municipis de Castellbisbal, Rubí i Sant Cugat del Vallès, a la comarca del Vallès Occidental.

  • A Castellbisbal s’han detectat 5 malalts de legionel·losis, que havien iniciat símptomes entre el 10 de març i l’1 d’abril. Tots han requerit hospitalització i ja han estat donats d’alta a domicili. Són 3 homes i 2 dones, d’entre 55 i 98 anys.
  • A Sant Cugat del Vallès s’han detectat 3 afectats, que havien iniciat símptomes entre el 30 de març i l’1 d’abril. Tots han requerit hospitalització i ja han estat donats d’alta a domicili. Els malalts eren 2 homes i 1 dona, d’entre 69 i 87 anys.
  • A Rubí s’han notificat 5 malalts que havien iniciat símptomes entre el 27 i el 30 de març; 4 van requerir ingrés hospitalari i, a data d’avui només un cas està hospitalitzat. Els afectats són 3 homes i 2 dones d’entre 44 i 88 anys.

Tant la investigació epidemiològica com la investigació ambiental s’han iniciat al mateix dia  que s’han detectat els brots/clústers de malalts, recollint la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on han pogut contagiar-se i duent a terme  inspeccions a les instal·lacions de risc, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua, i altres, i recollida de mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar. De moments els resultats disponibles són negatius, si bé en queden de pendents.

Com a mesura cautelar, des del mateix moment d’inici de les inspeccions s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc del tots els circuits implicats en la investigació dels quals s’ha recollit les mostres, tot esperant que es tinguin els resultats analítics pendents que orientin sobre l’origen del brot.

No es pot descartar, a data d’avui, que puguin aparèixer més afectats en els propers dies atès que el període d’incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies, si bé fa més d’una setmana que no es detecta cap malalt relacionat amb aquests municipis.

S’han reforçat tant les activitats de vigilància epidemiològica com d’investigació ambiental, i s’ha informat a tots els centres hospitalaris de la zona.

Informació útil per als ciutadans

  • La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
  • Les persones que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari, i les d’edat avançada.
  • La legionel·losi no es transmet d’una persona a una altra.
  • Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
  • Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar

Més informació a Canal Salut

Darrera actualització: 16.04.2021 | 15:01