Des dels seus inicis, més d’un miler d’alumnes han passat pel centre, que va néixer amb la voluntat que la formació i la pràctica musical arribessin al màxim de població possible i el repte d’esdevenir un veritable espai de dinamització de la cultura musical del territori.
En unes aules de l’Escola Mare de Déu de Montserrat, amb dues professores (la Carme Codina i la Roser Sangrà), dos pianos i una guitarra. Amb aquests recursos i tota la il·lusió del món va néixer l’Espai Musical de Castellbisbal. Era l’any 1992 i el centre es va estrenar amb 52 alumnes inscrits i una primera oferta formativa de classes de solfeig, cant coral, cambra, piano i guitarra.
Des d’aleshores fins ara, l’escola s’ha consolidat com un recurs educatiu que fa arribar la pràctica musical a totes les persones que tenen interès per conèixer-la des de ben petits i per a tots aquells a qui la curiositat se’ls ha despertat una mica més tard. Actualment, el centre compta amb 361 inscrits, que van des dels nadons de la llar d’infants municipal La Caseta, que amb només quatre mesos ja reben les seves primeres sessions de música, fins als alumnes més veterans, com ara el Joan Cortès, que als seus 83 anys no falta a les seves classes de llenguatge musical i piano, “al qual li dedico moltes hores d’estudi”, ens diu entusiasmat mentre ens recorda que no hi ha edat per aprendre música: “Vaig entrar a l’escola fa uns sis anys. De petit havia estat a l’Escolania de Montserrat i des d’aleshores no havia tornat a fer res de música, fins ara”.
Una mica d’història
Permetre a tothom gaudir de la música és el que va motivar que fa 25 anys es posés en marxa l’escola mitjançant el Patronat Municipal Sociosanitari. En una primera etapa era un espai musical i, al 2009, es va constituir com a escola de música autoritzada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
Amb aquest reconeixement arriba també el canvi de nom del centre, que passa a anomenar-se Escola Municipal de Música Miquel Blanch, en record al compositor i pianista Miquel Blanch i Roig, nascut a Castellbisbal el 30 d’octubre de 1889. Aquest mestre va dirigir diversos projectes musicals, com ara la Societat Coral Sempre Avant, l'Orfeó Manresà i l'Orfeó Pàtria de Molins de Rei.
Al Museu de la Pagesia es conserven objectes de Miquel Blanch, com ara partitures, llibrets i algun diploma. També hi ha fotografies i una caricatura de l'any 1927 feta per Anselm Corrons i Perramon.
Amb denominació d’origen
La música sempre ha tingut un paper molt destacat a la vida sociocultural de Castellbisbal i l’escola no ha estat al marge d’aquesta realitat. Del centre han sortit alumnes, com ara la Marina Pelfort i els germans Gerard i Marina Sala que, acabats els seus estudis superiors a l’ESMUC, tenen per davant una prometedora carrera musical. Altres, entre classe i classe, han descobert que la música els unia i s’han aventurat a crear els seus propis projectes, com ho han fet els Timón y Rumba (que ara es diuen Timon Republik) o l’Anna Cascos, que actualment es membre del grup Macedònia.
De fet, dinamitzar la cultura musical local és un dels reptes de l’escola, que se sent molt arrelada al territori. Per això, en molts esdeveniments del poble, hi és present: per la Festa Major, per Sant Jordi, durant la cavalcada de Reis... Coincidint amb el seu 25è aniversari, mantindran les portes obertes i continuaran posant en valor la música amb denominació d’origen Castellbisbal.
L’escola, avui
L’EMMMB compta amb un claustre de 19 professors i ofereix formació en 13 instruments. A més, imparteix classes de sensibilització i llenguatge musical, conjunts instrumentals, batucada i cant coral per a totes les edats. A més, com a novetat, el curs 2017-2018 engegarà el projecte de Banda de música als instituts i s’oferirà un taller dins les activitats de l’Espai de La Plaça.