El procés es posa en marxa coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius i forma part de les actuacions que duu a terme l’Ajuntament per tal de conservar els documents històrics de l’Arxiu Municipal.
Coincidint amb la celebració, el 9 de juny, del Dia Internacional dels Arxius, l’Arxiu Municipal de Castellbisbal està duent a terme el procés per restaurar un conjunt significatiu de documents del seu fons, que destaquen pel seu interès en l’estudi de l’evolució històrica de la localitat al llarg dels segles.
En el marc del procés de classificació, ordenació i descripció del fons històric de l’Arxiu Municipal, es van detectar un conjunt de documents que precisaven una actuació de restauració. Per aquest motiu, i tenint en compte que actualment els dipòsits de l’Arxiu Municipal reuneixen les característiques per a preservar de forma correcte els documents, s’ha decidit la seva restauració.
En concret, el conjunt de documents que es vol recuperar està format per un llibre d’actes de 1905 de la Junta Municipal, que té tota la coberta cremada i diversos fulls fràgils degut a l’acció del foc; i pel padró municipal de 1936, afectat per l’acció de la humitat i la mala manipulació. També es restaura una col•lecció de 7 pergamins medievals, datats principalment del segle XV, que presenten doblecs i talls motivats per la mala conservació i la manipulació deficient.
La Junta de Govern Local ha aprovat la restauració d’aquest fons històric de l’Arxiu Municipal de Castellbisbal amb un cost global de 914, 50 euros. L’Ajuntament assumeix el 20% d’aquest import i la resta de diners els aporta la Diputació de Barcelona, gràcies a l’adhesió del consistori al programa de restauració de la Central de Serveis Tècnics de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona per a l’any 2012.
Una empresa especialitzada en el tractament de documents històrics ha estat designada per a dur a terme la recuperació d’aquest fons de l’Arxiu Municipal de Castellbisbal. Atès la complexitat dels processos de restauració, aquest s’allargarà durant tot l’any. La iniciativa té com a objectiu final permetre la conservació permanent dels documents i poder-los posar a disposició dels investigadors que estiguin interessats en aspectes de l’evolució històrica de Castellbisbal.