350 persones participen en aquesta jornada que està organitzada per l’AMTU i i que tracta del paper del món local per millorar la mobilitat.
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, ha ofert, aquest matí, la conferència d’obertura de la Jornada Catalana de la Mobilitat que està organitzada per l’Associació de Municipis pel Transport Urbà (AMTU) i que, durant tot el dia d’avui, se celebra a l’auditori d’Els Costals de Castellbisbal.
Sota el títol El futur del transport públic a Catalunya, el conseller Rull ha parlat, entre d’altres, de la necessitat que la mobilitat sigui respectuosa amb el medi ambient. Segons Rull, actualment, “tenim un problema molt important amb la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic” i el transport públic forma part de la solució d’aquests dos problemes.
La intervenció del conseller s’ha produït just després dels parlaments inaugurals, que han anat a càrrec del president de l’AMTU, Jordi Xena, i de l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà que s’ha referit a la gran aposta de l’Ajuntament pel transport públic des del 1999, quan es van posar en funcionament les dues primeres línies de bus urbà (L1 i L2). Des de llavors, l’increment d’usuaris s’ha multiplicat per més de quatre passant dels 64.000 de l’any 2000, als 257.000 del 2016.
Malgrat els bons resultats, Playà ha incidit en la gran despesa econòmica que suposa per als ajuntaments mantenir aquestes línies de transport públic. A Castellbisbal, les dues línies urbanes costen 500.000 euros anuals, dels quals només se’n recupera una petita part mentre que la resta, més de 300.000 euros, han de ser aportats per les arques municipals. Tanmateix, Playà considera que això demostra que “amb voluntat política i recursos es poden donar molt bons serveis”.
Per tancar el seu parlament, l’alcalde de Castellbisbal ha fet referència a la contaminació atmosfèrica generada pel trànsit i al fet que l’OMS ja l’hagi qualificat com “un problema de salut pública de primer ordre”. Per a Playà, “si volem demanar a la ciutadania que deixi el cotxe a casa i si no volem soroll ni contaminació, cal que els oferim una bona alternativa per a la seva mobilitat i que sigui còmoda, ràpida accessible, segura i econòmica”.
Nova jornada a l’octubre, també a Castellbisbal Per abordar els efectes de la contaminació atmosfèrica i com reduir-los, el president de l’AMTU ha emplaçat tots els assistents a participar en una nova sessió de la Jornada Catalana de la Mobilitat que es farà, també a Castellbisbal, a l’octubre.