La moció es va presentar en el Ple del mes de gener durant el qual també se’n va aprovar una altra de suport als treballadors de la fàbrica Continental de Rubí.
El Ple municipal de gener, celebrat dilluns passat, va aprovar, per unanimitat, una moció per rebutjar la proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suprimir els jutjats locals de violència de gènere que existeixen actualment. El text va ser presentat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) amb l’adhesió d’Alternativa per Castellbisbal (AC).
En el cas del nostre poble, la supressió dels jutjats locals de violència contra la dona implicaria que es suprimís el jutjat que hi ha a Rubí i, consegüentment, que les dones haguessin d’adreçar-se als jutjats de Terrassa per denunciar aquest tipus de casos.
La portaveu del PSC, Dolors Conde, va defensar la necessitat d'aquests jutjats
perquè els apropa a les víctimes i els facilita els tràmits, en un context en què “ja és prou difícil tot el que envolta aquest tema i que les dones denunciïn”.
De fet, tots els grups van mostrar-se a favor d’aquesta proposta. Olga Mateo, portaveu de la CUP, considera que
la supressió d’aquests jutjats “és un pas més d’un procés de retallades en les accions per combatre la violència de gènere”
mentre que el regidor d’Esquerra Republicana (ERC), Toni Pons, va explicar que donarien suport a la moció tot i que va criticar que s’assenyalés la Generalitat com a responsable del tancament quan, en la seva opinió,
"la Generalitat no té potestat per tancar o obrir jutjats”.
D’altra banda, la portaveu de Junts Per Catalunya (JxCat), Gemma Margarit, es va mostrar convençuda que
“la supressió dels jutjats augmenta la vulnerabilitat perquè afegeix la necessitat de desplaçaments i això s’afegeix a la pressió que ja tenen aquestes dones”.
I per acabar el torn de paraules, la portaveu d’AC, Susanna Solé, va dir que
“allunyar la justícia de les dones no les ajuda”.
Altres mocions El Ple també va aprovar per unanimitat una moció presentada pel PSC amb l’adhesió d’AC de suport al col·lectiu de treballadors i treballadores de l’empresa Continental Automotive, que està instal·lada a Rubí i que es troba en un procés de reestructuració de la plantilla que afecta 760 treballadors. Aquesta moció s’afegeix a una altra de similar que es va aprovar en el ple ordinari del mes d’octubre en relació amb les empeses General Cable i Te Connectivity.
Finalment, hi va haver tres mocions referides a la situació política catalana i dues de les quals van ser presentades pel grup de Ciutadans. La primera era una proposta de reprovació i dimissió de l’actual síndic de greuges en funcions de Catalunya que va ser rebutjada perquè només va comptar amb els vots a favor de Cs; el PSC es va abstenir i la CUP, JxCat, ERC i AC hi van votar en contra. La segona de les mocions de Cs era per donar suport als òrgans constitucionals i per instar l’actual govern d’Espanya a no realitzar concessions als grups independentistes i també va ser rebutjada perquè tots els grups hi van votar en contra, excepte Cs.
Finalment, es va aprovar una moció presentada pels grups d’AC i JxCat en relació amb la resolució de la Junta Electoral Central d’inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, i a Oriol Junqueras. La moció va comptar amb els vots favorables de la CUP, ERC, JxCat i AC, l’abstenció del PSC i els vots en contra de Cs.