El Ple aprova, per unanimitat, el primer Protocol municipal sobre violències sexuals i LGTBIfòbiques

Dilluns, 7 de juny de 2021

El document aborda les violències masclistes des de tots els punts de vista; estableix mesures de prevenció i detecció de les violències sexuals; i defineix canals clars per garantir l’atenció a les víctimes i l’acompanyament en el procés de recuperació i reparació del dany sofert.

Per primera vegada, Castellbisbal disposa d’un Protocol municipal sobre violències sexuals i LGTBIfòbiques a l’espai públic i contextos d’oci. Es tracta d’un document que es va aprovar, per unanimitat, en el ple municipal del mes de maig i que esdevé una guia d’actuació per prevenir les violències sexuals a la vegada que estableix mesures per detectar-les així com canals per acompanyar les víctimes en el procés de desvictimització, recuperació i reparació de tot el dany sofert.

  • Podeu veure el protocol complet aquí.

El protocol ha estat una iniciativa impulsada per les regidories de Joventut i de Polítiques d’Igualtat, però la regidora d’aquestes àrees, Melania Solís, ha destacat que

la redacció del document ha estat totalment transversal i ha comptat amb la participació de personal tècnic de totes les àrees de l’Ajuntament, d’entitats locals i de veïns i veïnes del poble que hi han fet aportacions a títol individual.

En aquest sentit, Solís, ha agraït la participació altruista i desinteressada de la ciutadania.

  • L’any passat, l’Ajuntament va fer una enquesta al jovent per conèixer les seves experiències i opinions en relació amb les violències masclistes. Llegiu la notícia aquí.

La redacció del protocol ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Joventut.

Contingut
El Protocol municipal sobre violències sexuals i LGTBIfòbiques a l’espai públic i contextos d’oci està dividit en dues parts. En la primera, es fa un diagnòstic de la situació i recursos que actualment hi ha a Castellbisbal per atendre les situacions de violències sexuals; i, en la segona, es relacionen aquelles actuacions que caldria dur a terme a partir d’ara. Tot i que el document se centra en el jovent, la regidora Melania Solís assegura les mesures que s’hi proposen són extrapolables a tota la població.

Entre les actuacions que s’impulsaran properament, destaquen accions de formació i sensibilització al personal municipal i també al personal de monitoratge i de suport als casals d’estiu. Aquesta formació, es preveu fer extensiva a entitats i col·lectius que formen part important de la programació i la vida cultural a  l’espai públic. En tots els casos, l’objectiu d’aquestes sessions formatives serà aconseguir que tothom incorpori la mirada de gènere en el seu dia a dia i, d’aquesta manera, es pugui sensibilitzar, prevenir i detectar possibles situacions de violència masclista.

El protocol agrupa les accions a realitzar en sis grans àmbits:

  • Sensibilització: accions per generar canvis en l'imaginari social que permetin avançar cap a l'erradicació de la violència masclista.
  • Prevenció: accions per evitar o reduir la incidència de la violències sexuals i LGTBIfòbiques.
  • Detecció: posada en marxa d’instruments per fer visible les violències.
  • Atenció: accions destinades a les persones que han estat víctimes perquè puguin superar les situacions i conseqüències de la violència masclista.
  • Recuperació: procés de desvictimització.
  • Reparació: mesures pel restabliment de tots danys soferts garantint l'acompanyament i l'assessorament.
Darrera actualització: 7.06.2021 | 11:06