El document aborda les violències masclistes des de tots els punts de vista; estableix mesures de prevenció i detecció de les violències sexuals; i defineix canals clars per garantir l’atenció a les víctimes i l’acompanyament en el procés de recuperació i reparació del dany sofert.
Per primera vegada, Castellbisbal disposa d’un Protocol municipal sobre violències sexuals i LGTBIfòbiques a l’espai públic i contextos d’oci. Es tracta d’un document que es va aprovar, per unanimitat, en el ple municipal del mes de maig i que esdevé una guia d’actuació per prevenir les violències sexuals a la vegada que estableix mesures per detectar-les així com canals per acompanyar les víctimes en el procés de desvictimització, recuperació i reparació de tot el dany sofert.
El protocol ha estat una iniciativa impulsada per les regidories de Joventut i de Polítiques d’Igualtat, però la regidora d’aquestes àrees, Melania Solís, ha destacat que
la redacció del document ha estat totalment transversal i ha comptat amb la participació de personal tècnic de totes les àrees de l’Ajuntament, d’entitats locals i de veïns i veïnes del poble que hi han fet aportacions a títol individual.
En aquest sentit, Solís, ha agraït la participació altruista i desinteressada de la ciutadania.
La redacció del protocol ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Joventut.
Contingut El Protocol municipal sobre violències sexuals i LGTBIfòbiques a l’espai públic i contextos d’oci està dividit en dues parts. En la primera, es fa un diagnòstic de la situació i recursos que actualment hi ha a Castellbisbal per atendre les situacions de violències sexuals; i, en la segona, es relacionen aquelles actuacions que caldria dur a terme a partir d’ara. Tot i que el document se centra en el jovent, la regidora Melania Solís assegura les mesures que s’hi proposen són extrapolables a tota la població.
Entre les actuacions que s’impulsaran properament, destaquen accions de formació i sensibilització al personal municipal i també al personal de monitoratge i de suport als casals d’estiu. Aquesta formació, es preveu fer extensiva a entitats i col·lectius que formen part important de la programació i la vida cultural a l’espai públic. En tots els casos, l’objectiu d’aquestes sessions formatives serà aconseguir que tothom incorpori la mirada de gènere en el seu dia a dia i, d’aquesta manera, es pugui sensibilitzar, prevenir i detectar possibles situacions de violència masclista.
El protocol agrupa les accions a realitzar en sis grans àmbits: