L’Illa Esportiva serà el primer espai lliure de fum i, posteriorment, s’hi sumaran els centres educatius i la resta d’equipaments municipals.
L’Ajuntament de Castellbisbal ha començat a engegar un programa de treball progressiu per convertir-se en un municipi sense fum. L’objectiu de la iniciativa és reduir l’exposició al fum ambiental de tabac de la població en general, amb especial atenció als infants i als joves.
El primer pas del programa ha estat l’aprovació, amb el vot favorable de tots els grups municipals, d’una moció per fomentar i impulsar un Castellbisbal sense fum. El document inclou un manifest que s’obrirà a la participació ciutadana tant per subscriure’n el contingut com per ampliar-lo i completar-lo, que defensa la implantació d’espais lliures del fum de tabac. En aquest sentit, l’equipament que engegarà la iniciativa serà l’Illa Esportiva, que demanarà als seus usuaris que no fumin ni en les instal·lacions cobertes ni en la zona exterior.
“Sabem que és un projecte agosarat que vol conscienciar els adults del seu paper de model vers als infants i als joves, però alhora és un repte engrescador, perquè cal fer una feina molt transversal que vol comptar amb la implicació de la ciutadania”, destaca la regidora de Salut Pública, Susanna Solé, que va ser l’encarregada de presentar la moció durant el darrer Ple municipal. Durant la sessió, Solé va avançar que el dissabte, 28 de maig, coincidint amb la Fira Activa’t que se celebrarà a l’Illa Esportiva, es donarà el tret de sortida al programa, que preveu, en properes fases, que els centres educatius i la resta d’equipaments municipals es converteixin també en espais sense fum.
Protecció de les persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
Durant el darrer Ple municipal, l’Ajuntament de Castellbisbal també va aprovar tres mocions més. Una d’elles, aprovada per unanimitat, vol fomentar bones pràctiques que permetin protegir les persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. Té com a objectiu impulsar accions informatives, formatives, de sensibilització i de col·laboració amb d’altres organismes i entitats per millorar la qualitat de vida i garantir la plena integració social d’aquest col·lectiu.
Una altra, que va comptar amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Ciutadans, que s’hi va posicionar en contra, dóna suport a les entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i rebutja la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l’IRPF. I la darrera, presentada a instàncies del grup de Ciutadans, insta el govern de la Generalitat a garantir el mínim finançament de les llars d’infants de Castellbisbal. Aquest acord es va aprovar amb els vots favorables d’Alternativa, el PSC i Ciutadans i l’abstenció d’ERC i CiU.
El bilingüisme, a debat
Finalment, al Ple municipal, i també a proposta del grup municipal de Ciutadans, es va presentar una moció sobre el bilingüisme a l’Ajuntament de Castellbisbal. El document, que instava el consistori a publicar tots els documents oficials en castellà i català, va generar un ampli debat entre els grups.
Manuel Lora, regidor portaveu de Ciutadans, va defensar la moció dient que “es fa un ús discriminatori del castellà” i que “la ciutadania té dret a escollir en quina llengua s’expressa”. El regidor Martí Ribas, en nom de CiU, va criticar el text perquè, segons va dir, “cal defensar les llengües minoritàries, com ara el català, davant de les gegantines, com és el castellà” i el regidor d’ERC, Toni Pons, va titllar la moció de “feixista” i va lamentar públicament que el govern estatal margini lingüísticament el català. David Vidal, com a regidor portaveu del PSC, va argumentar que “les llengües han de ser per comunicar-se i no un motiu de confrontació política”. Finalment, l’alcalde, Joan Playà, va tancar el debat recordant que “a l’Ajuntament de Castellbisbal el tema de la llengua no ha estat mai un conflicte”.
La moció sobre el bilingüisme a l’Ajuntament de Castellbisbal es va rebutjar amb els vots en contra d’Alternativa, ERC i CiU, l’abstenció del PSC i l’únic vot a favor de Ciutadans.