El termini per sol·licitar la beca, de 3.000 euros, finalitza el proper 13 de novembre.
L’Ajuntament ha convocat la segona edició de la beca de recerca sobre Castellbisbal que permetrà finançar un projecte d’investigació inèdit sobre la vila i el terme municipal en els camps culturals, històric, artístic, social, econòmic, urbanístic, científic, etc., amb un abast cronològic des de l’antiguitat tardana fins a finals del segle XX.
La convocatòria, impulsada per l’Arxiu Municipal, pretén millorar el coneixement sobre Castellbisbal, incentivar-ne la divulgació i ampliar la historiografia local. Per això, segons s’especifica a les bases, la investigació ha d’estar basada totalment o parcial en la consulta de fons documentals relacionats amb el municipi.
Pot optar a la beca qualsevol persona que estigui duent a terme estudis superiors, o que ja els hagi acabat, i que de manera individual o col·lectiva, presenti un treball de recerca inèdit sobre Castellbisbal, d’una extensió mínima de 50 i màxima de 200 fulls, sense comptar les fotografies o altre material gràfic que pugui incorporar-se com a annex al projecte.
Les sol·licituds es poden presentar a l’Ajuntament, amb la documentació requerida al text de la convocatòria , fins al proper 13 de novembre. Els projectes seran avaluats per un jurat, del qual formen part especialistes externs al consistori, com ara el professor d’Història econòmica de la Universitat de Girona, Antonio López Estudillo; i el director de l’Arxiu Històric de Terrassa i president de l’Associació d’Arxivers, Joan Soler Jiménez.
La beca està dotada amb 3.000 euros, que es concediran a un únic projecte de recerca. El pagament es farà efectiu en dues parts: un 50% amb la presentació d’un primer esborrany de treball i el 50% restant un cop finalitzada la investigació.
Projectes finançats
Un estudi sobre l’edat mitjana, període molt desconegut de la història de Castellbisbal, va ser el guanyador de la primera beca de recerca. L’autor del projecte és Jordi Gibert Rebull, doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona, que seguint una metodologia científica basada en l’anàlisi de documents i dels jaciments arqueològics del municipi està aprofundint en les transformacions que es van produir al territori durant el període històric comprès entre la fi de l’imperi romà i la consolidació de l’imperi feudal. En concret, el treball analitza el moment en què es configura l’actual terme de Castellbisbal amb l’establiment del feudalisme, el castell i l’església parroquial.