Els més grans segur que ho recorden amb nostàlgia i els més joves potser han sentit a parlar del característic envelat que durant anys s’aixecava per acollir els actes de la Festa Major. Era una gran carpa de roba que s’instal·lava en punts emblemàtics del poble, com ara la Plaça de l’Església, La Bassa o l’era del Cal Mateu, on es feien balls, concerts i tota mena d’espectacles.
Des d’aquells envelats fins ara, la vida cultural de Castellbisbal no ha parat de créixer i evolucionar. Una mostra clara d’aquesta vitalitat la trobem al Centre Cultural Els Costals, un equipament que aquest 2017 inicia un nou camí amb el repte de captivar nous públics.
No sabem amb exactitud des de quan es feia un envelat per la Festa Major. La primera petició per aixecar-lo de què es té constància a l’Arxiu Municipal és de l’agost de 1920, però de ben segur que el costum de muntar una carpa on organitzar activitats culturals i recreatives en ocasions especials ve de més enrere en el temps.
Molts castellbisbalencs deuen recordar l’envelat com un espai especial, que trencava la imatge habitual del poble. Quan arribava la Festa Major o alguna altra data assenyalada, es bastia la gran estructura. Dins, tenia les seves peculiars zones de tribuna (llotges), que es llogaven durant els dies que durava la celebració. Sovint, l’envelat s’omplia de gom a gom. A vegades s’instal·lava a la Plaça de l’Església, altres a La Bassa, a l’antic camp de futbol, al carrer Barcelona o, per exemple, a l’era de Cal Mateu.
Vitalitat cultural
Castellbisbal ha estat sempre un poble amb una llarga tradició artística i cultural. Exemples d’aquesta vitalitat eren els envelats de Festa Major, però també les representacions teatrals, els concerts i el cinema que es feien al Cafè L’Aranya, al Centre Parroquial o a L’Aurora, amb menció especial per al Casal Cultural i Recreatiu, encara actiu, que és un cas gairebé insòlit de gestió social sorgit a principis dels anys 70, a les acaballes del franquisme, quan l’associacionisme encara era mal vist pel règim.
Avui dia, a més, Castellbisbal compta amb un equipament cultural municipal que s’ha convertit en referència a la comarca del Vallès Occidental i a l’àrea metropolitana de Barcelona. Els Costals, que rep el seu nom en record dels feixos grossos de llenya que s’hi apilaven als terrenys de l’actual centre cultural procedents d’un forn de pa de la zona, manté, des que es va inaugurar l’any 2010, una programació estable, amb la música i el teatre de qualitat com a protagonistes principals.
L’any passat més de 4.000 persones van visitar Els Costals per gaudir d’algun dels més de 30 espectacles que va acollir. En dues ocasions, fins i tot, es va haver de penjar el cartell d’entrades exhaurides. Va ser pel concert del cantautor Ismael Serrano i per la representació de l’obra de teatre Florido Pensil (nenes).
Nous reptes
Els Costals encara ara el 2017 amb reptes renovats. Amb l’objectiu de captivar nous públics estrena temporada amb importants descomptes en el preu de venda de les entrades i fa una aposta decidida per potenciar els artistes locals oferint espectacles en petit format. També vol donar un impuls al cinema, motiu pel qual recuperarà una programació estable dedicada al setè art que tindrà lloc cada tercer dimecres de mes. Tot plegat es farà coincidir amb la presentació d’una nova imatge del Centre Cultural Els Costals, que es farà pública durant dels propers mesos.