Més de 70 professionals de l’àmbit esportiu, educatiu i social s’han trobat a Castellbisbal per entendre i adquirir eines per prevenir l’assetjament escolar.
El passat 4 de juliol les regidories d’Esports i d’Igualtat de l’Ajuntament van organitzar conjuntament una sessió de formació sobre la detecció i prevenció de l’assetjament escolar, conegut com a bullying, a proposta d’una petició feta pel Club de Bàsquet de Castellbisbal, interessat en aprofundir en aquesta problemàtica.
De la mà de les professionals de Fil a l’Agulla, una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre, les més de 70 persones inscrites al taller, la majoria d’elles provinents de la docència: monitors/es, professors/es, i altres professionals de l’àmbit esportiu i social, van fer una primera aproximació per entendre com i per què es produeix l’assetjament, per diferenciar el que són conflictes entre iguals i el que és bullying, i en definitiva a prendre més consciència sobre les dinàmiques de discriminació i el nostre propi posicionament sobre les mateixes.
L’assetjament escolar no és una problemàtica nova però sí llargament silenciada i obviada. En els darrers temps cada vegada són més visibles casos de discriminació per orientació sexual, per condició física, per raça…i la inquietud dels/de les formadors/es i de les famílies s’incrementa per poder posar solucions, per ajudar infants i al jovent que lluiten cada dia contra una dura realitat social que en la majoria dels casos o bé no es detecta o bé no se sap com afrontar. “És per això que l’objectiu principal d’aquest curs ha estat donar eines per detectar les desigualtats i també més capacitat i possibilitat de resposta, de manera que a cap monitor li pugui passar desapercebuda cap situació de bullying”, destaca la regidora d’Esports i Igualtat, Susanna Solé.
La jornada va tenir lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament entre les 4 de la tarda i les 8 del vespre, amb una pausa-cafè. Els participants van abonar la quantitat de 3€ per col·laborar amb les despeses de l’activitat i en breu rebran un certificat d’assistència i aprofitament de la sessió.
Davant de l’èxit de la iniciativa, tant en nombre de participants com en satisfacció pels resultats obtinguts, la intenció de l’Ajuntament és continuar treballant de manera transversal entre totes les àrees i agents implicats, tractant el tema de l’assetjament escolar a les taules territorials d’infància i salut, i continuant les formacions tant per a professionals com per a famílies, donant també continuïtat al treball ja endegat en grups-classe on s’ha detectat la problemàtica. En aquesta línia, es vol començar a perfilar el que podria ser una comissió de valoració i actuació, o eines que puguin ajudar a plantar cara al maltractament grupal contra una o diverses persones.