Castellbisbal es coordina amb els municipis del Vallès Occidental per atendre amb garanties l'arribada de refugiats

Divendres, 18 de setembre de 2015

L’Ajuntament portarà al proper Ple Municipal un seguit de mesures per començar a treballar en l’atenció dels refugiats víctimes dels conflictes armats a la Mediterrània.

L’acolliment dels refugiats que provenen de territoris en conflicte a la Mediterrània ha estat el tema que va centrar la primera sessió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental per al mandat 2015-2019, que s’ha constituït aquesta setmana.

El conjunt de representants municipals presents a la trobada, entre els quals hi havia l’alcalde de Castellbisbal, Joan Playà, han acordat una actuació conjunta per tal de poder planificar l’acollida de les persones refugiades amb les màximes condicions i garantint que puguin tenir accés als mateixos recursos amb independència del municipi on siguin acollits.

En aquest sentit, s’ha aprovat la creació d’un Pla Comarcal d’acollida de refugiats que identifiqui les necessitats, la disponibilitat dels municipis i el mapa de recursos comarcals, i que pugui orientar de forma unificada la ciutadania i sensibilitzar la població. Aquest Pla, segons es va acordar a la reunió, es preveu que estigui enllestit en uns quatre o cinc mesos, moment en què s’espera l’arribada dels primers contingents de refugiats.

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental també ha aprovat l’adhesió a la “Moció de Suport a l’acollida de la població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània”, impulsada pel Fons Català de Cooperació i les entitats municipalistes FMC i ACM.

 

Pla d’acció municipal

A més de coordinar-se amb la resta de municipis de la comarca, des de l’Ajuntament de Castellbisbal s’està treballant en un seguit de mesures per atendre els refugiats, algunes de les quals es presentaran, per a la seva aprovació, al proper Ple Municipal, que se celebrarà el 28 de setembre. Es tracta, per exemple, de l’aportació d’un ajut de 15.000 euros al Fons Català de Cooperació i l’aprovació d’una moció institucional per denunciar la situació actual i donar suport a l’atenció de la població que fuig de la guerra de Síria i d’altres conflictes internacionals.

L’Ajuntament, a hores d’ara, també treballa en l’elaboració d’un pla local de viabilitat per l’acollida de refugiats, que inclogui les necessitats d’habitatge, educació, assistència mèdica, suport psicològic i jurídic, així com d’idioma i d’accés al mercat laboral. “L’objectiu no és només donar assistència, sinó garantir la integració dels refugiats” destaca el regidor de Solidaritat i Cooperació, Joaquim Sardà.

Darrera actualització: 3.12.2019 | 17:41