L’Ajuntament considera que la construcció de l’abocador no està prou justificada.
L’Ajuntament de Castellbisbal ha presentat al·legacions al projecte de construcció d’un abocador de residus no perillosos a Can Balasc. El document presentat ha estat elaborat conjuntament per l’equip de govern, els diferents grups polítics municipals i l’Associació de Propietaris Can Campanyà Residencial. La redacció de les al·legacions ha comptat també amb l’assessorament tècnic de l’associació ecologista CEPA i de la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable.
En l’escrit, que va ser presentat el dia 14 de març al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el consistori mostra el seu rebuig a l’abocador de Can Balasc. L’Ajuntament defensa que aquest tipus d’infraestructures tenen un fort impacte ambiental i social en els llocs on s’instal·len i comporten, a més, un malbaratament de recursos.
En concret, les al·legacions defensen que la construcció de l’abocador de Can Balasc no està justificada ja que no està prevista en cap programa de gestió de residus de la Generalitat ni en el Pla Sectorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals. Tampoc es troba justificada la necessitat de crear un nou abocador, tenint en compte que en els darrers anys s’ha reduït la quantitat de residus industrials i municipals generats.
Falta de concreció del projecte Per a l’Ajuntament, un altre punt crític del projecte és que no defineix, de forma exacta, quin tipus de residus es dipositarien a Can Balasc i tampoc no estableix la quantitat màxima de deixalles que s’hi podrien abocar cada any. El document presentat per l’Ajuntament també fa referència al fet que no existeix un estudi complet que proposi solucions alternatives a la construcció de l’abocador i posa de manifest que no s’han analitzat els possibles impactes ambientals i socials que tindrà, per a Castellbisbal, la seva construcció.
El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Castellbisbal, Alberto Matallanas, sosté que amb les al·legacions municipals es pretén, en primera instància, “aturar el nou projecte d’abocador de residus no perillosos de Can Balasc perquè podria comportar una pèrdua considerable de la qualitat de vida dels veïns del poble”. En segona instància, Matallanas afirma que, en cas que el projecte s’acabi executant, “s’intenta limitar-ne al màxim l’activitat i garantir el control, el rigor i la transparència de la gestió de la infraestructura”.