Trencar el silenci: la realitat de la violència de gènere a casa nostra
Durant el 2017 se’n van atendre una vintena de casos de violència de gènere a Castellbisbal, una realitat que, malauradament, és present al nostre voltant.
A Catalunya, durant el 2017, la violència de gènere ha matat vuit dones, 49 al conjunt de l’Estat. Són les xifres oficials però, segons el portal web Feminicidio.net, el nombre d’assassinats de dones comesos per homes a Espanya l’any passat puja a 99 casos, set dels quals són d’infants. Les dades són esfereïdores; aquests dies que reivindiquem una societat més justa i igualitària amb motiu de la commemoració, el 8 de març, del Dia de la Dona, volem trencar el silenci perquè, malauradament, les víctimes per violència de gènere també són presents al nostre voltant. L’any passat, a Castellbisbal, se’n van atendre més d’una vintena de casos.
La Clara té 29 anys i una filla de dos. Quan va arribar demanant ajuda a la Policia Local, estava morta de por. Amb prou feines podia parlar i no parava de tremolar. La seva parella la maltractava físicament i havia arribat al punt que temia per la seva vida i la de la petita. Els cossos de seguretat van activar la cerca de l’agressor, que va ser detingut.
La Sílvia, de 32 anys, també ha estat víctima de maltractaments físics per part de la seva parella, actualment a presó. El seu és un cas d’alt risc, per això, quan l’agressor surt de permís, la Sílvia té protecció policial les 24 hores.
La Montse té 38 anys i dos fills. Fa anys que a casa seva viu un infern. Malgrat que de moment no ha patit agressions físiques, el maltractament psicològic al qual està sotmesa la té anul·lada, a ella i als menors, que també són víctimes de la situació.
La Joana té 46 anys i el seu fill, de 16 i consumidor habitual de drogues i alcohol, la té atemorida.
Totes aquestes dones són veïnes de Castellbisbal que han estat ateses pel Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) de la Policia Local i el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de l’Ajuntament. Els seus casos són reals, però hem utilitzat noms falsos per respectar-ne la intimitat. Sovint ens sembla impossible que històries com aquestes passin al nostre voltant, però malauradament es produeixen, i tant és l’edat o la classe social.
Atenció a les víctimes
L’any passat el GAV va atendre 21 dones, el 65% patia maltractament físic i psicològic. Aquest servei funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, i està pensat per atendre casos d’urgència. “El que fem és una atenció immediata davant qualsevol situació d’agressió física o psicològica” destaca José Luis Jiménez, sotsinspector cap de la Policia Local, que reconeix que la víctima, la majoria de vegades, no s’atreveix a denunciar per por a l’agressor. “Demanar ajuda no compromet ningú a prendre mesures que no es desitgin, però és necessari que s’informin per si de cas. La dona, per exemple, ha de saber que té dret a un allotjament d’urgència si ha de deixar el seu domicili i a una ordre de protecció si la seva vida corre perill”.
El Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) ubicat a Can Margarit compta amb una unitat d’atenció psicològica i una altra d’assessorament jurídic. Durant el 2017, 12 dones van ser ateses al servei d’atenció psicològica. Totes, a excepció d’una, tenien menors a càrrec, un 70% eren dones casades i més de la meitat tenien entre 30 i 50 anys. De tots els casos atesos, el 66% eren situacions de violència masclista. “Oferim un model d’atenció que consisteix en empoderar a la dona oferint-li eines i recursos que li permetin superar els traumes viscuts i afrontar eficaçment els nous reptes de la vida, sigui quin sigui el seu nou model de família”, assenyala Elena Mateu, psicòloga del servei municipal.
Pel que fa a l’assessorament jurídic, durant el 2017 es van atendre 25 dones. Una tercera part d’elles eren víctimes d’abusos dins l’àmbit familiar, estaven en procés de separació (alguna fins i tot amb ordre d’allunyament) i les seves consultes estaven relacionades amb el divorci, la guarda i custòdia de menors i als incompliments de sentència. “Les dones víctimes de violència de gènere han de saber que no estan soles, que les acompanyem durant tot el procés i que tractem els seus casos amb total confidencialitat”, recorda Merche Delgado, advocada responsable del Servei d’Assessorament Jurídic Municipal, que reconeix que, “lamentablement, quan la violència comença, generalment s’agreuja, i per sortir-ne sovint es necessita ajuda professional”.