Mesa de valoració de l'Agència d'Habitatge de Catalunya per a situacions d'emergències econòmiques i socials
La Mesa de valoració per l’adjudicació d’habitatges per a situacions d’emergències econòmiques, socials i altres casos amb necessitats especials és un òrgan tècnic de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, gestionat per la Direcció de Programes Socials d’Habitatge i la Direcció de Promoció de l’Habitatge, que té la funció de valorar i proposar les adjudicacions de les sol·licituds d’allotjament, derivades des del Servei de Benestar Social, amb l’objecte d’evitar l’exclusió social i marginalitat de les unitats de convivència que es trobin en situació d’emergència.
Per iniciar el tràmit d’aquest servei podeu adreçar-vos a Can Margarit, on se us facilitarà la sol·licitud i on us informaran de la documentació necessària a presentar. També s’encarregaran de fer arribar a l’òrgan gestor (Agència de l’Habitatge de Catalunya) l’expedient per iniciar el tràmit.
Quines situacions es consideren d’emergència econòmica?
Tenen consideració de situacions d’emergència econòmica i social les següents:
- Desnonament per deute de rendes de lloguer.
- Execució hipotecària o dació en pagament per deute de les quotes hipotecàries.
- Persones sense llar o sense títol jurídic o document legal que acrediti cap dret sobre l’habitatge habitual.
- Dones en situació d’exclusió residencial per violència masclista.
- Menors d'edat, gent gran o persones en situació de desemparament vivint en condicions higièniques i sanitàries o de seguretat precàries.
- Persones reconegudes com a pacients crònics i/o afectats per problemes de salut greus, agreujats per les condicions físiques i higièniques deficitàries de l'habitatge.
- Persones amb discapacitats sobrevingudes o amb empitjorament de les capacitats funcionals que requereixin d'un habitatge adaptat a les noves necessitats.
- Persones víctimes d'assetjament immobiliari.
- Persones afectades per una ordre de desallotjament per males condicions estructurals de l'edifici on viuen o per causes de força major.
- Persones derivades d'entitats de la Xarxa d'habitatge d'inserció social o assimilables.
- Qualsevol altra situació justificada socialment per demanda de les administracions locals d’acord amb els articles 95.6 i 104.h de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge.
Quina és la renda que s’estableix per als habitatges?
És el que es coneix com a lloguer social. La renda mensual màxima no pot superar:
- El 10% dels ingressos ponderats de la unitat familiar, si estan per sota del 0,89 de l’IRSC.
- El 12% dels ingressos ponderats de la unitat familiar, si estan per sota del 0,95 de l’IRSC.
- El 18% dels ingressos ponderats de la unitat familiar, si són iguals o superiors al 0,95% de l’IRSC.
Preferentment la Mesa ha d’oferir l’habitatge afectat pel procediment o alternativament un habitatge en el mateix municipi, llevat que disposi d’un informe dels serveis socials municipals que acrediti que el trasllat a un altre municipi no afectarà negativament la situació de risc d’exclusió residencial de la unitat familiar.
La durada del contracte ha de ser per un període mínim de 3 anys.
- Podeu consultar l'IRSC a les taules d'ingressos de referència en matèria d'habitatge que trobareu a www.habitatge.gencat.cat
Quins requisits s’han de complir com a sol·licitants?
A part d’acreditar degudament la situació d’emergència econòmica i social i d’altres requisits que podeu consultar a l’article 6 de la Resolució TES/987/2019, els principals requisits econòmics que heu de complir són els següents:
- En el cas de persones que viuen soles, els ingressos mensuals han de ser iguals o inferiors a 2 vegades l’IRSC ponderat.
- En els cas d’unitat familiars de 2 membres o més, han de ser iguals o inferiors a 2,5 vegades l’IRSC ponderat, excepte per a les sol·licituds de persones amb discapacitats o unitats familiars amb persones amb gran dependència que serà de 3 vegades l’IRSC ponderat.
La ponderació dels ingressos es fa en funció del nombre de membres de la unitat familiar i de la zona geogràfica de residència.
Si a la unitat familiar hi ha una o més persones amb discapacitat amb un grau igual o superior al 33%, els ingressos s’han de comparar amb el del tram següent de les taules de l’IRSC publicades.
- Podeu consultar l'IRSC a les taules d'ingressos de referència en matèria d'habitatge que trobareu a www.habitatge.gencat.cat
On adreçar-se per obtenir més informació?
Al departament de Serveis Socials, el Servei Local d’Habitatge o a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC).
També podeu consultar la Resolució TES/987/2019, de 15 d’abril, per la qual es publica el Reglament de la Mesa de Valoració de situacions d'emergències econòmiques i socials de Catalunya